Nye nasjonale restriksjoner for havnene

Lørdag 14.mars presenterte Regjeringen nye nasjonale restriksjoner for å redusere smittespredning av Covid-19. Restriksjonene vil ha betydning for utenlandsk persontransport. Godstransport går som normalt.

Covid-19 har på kort tid rukket å smitte over 1000 personer i Norge, og persontrafikk og folkeansamlinger er blant de største smittekildene. Tidligere denne uken ble det klart at flere norske havnebyer, deriblant Trondheim, forbød sjøveis turister å gå i land, som ledd i smittevern. Lørdag ble det altså klart at Regjeringen forsterker de lokale myndighetenes vedtak med nasjonalt forbud mot persontrafikk fra utlandet. Innenlands personreiser er ikke rammet av dette forbudet, slik det er formulert så langt.

Les også: Hurtigrutens passasjerer får ikke gå i land

Gjelder ikke godstransport

Havner og flyplasser vil stenges for utledninger uten oppholdstillatelse i Norge fra mandag. Disse vil bli bortvist ved grensen. Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge slipper fortsatt inn i landet, skriver NRK.

Godstransport er definert som et av de samfunnskritiske områdene som skal prioriteres.

– Vi vil ikke hermetisk stenge grensene. Vi må få inn livsnødvendige varer som medisiner og matvarer. Og vi må få ut varer, sa statsminister Erna Solberg under gårsdagens pressekonferanse.

Det betyr at alle norske havner, også Trondheim Havns havner fortsatt er åpen for sjøveis trafikk.

-Havnene er en samfunnskritisk infrastruktur som må være åpne for godstransport og betjene landets borgere og næringsliv, havnedirektør Knut Thomas Kusslid.

Kusslid presiserer at havnene er åpne for mottak av skip, og at restriksjonene gjelder ilandstigning for passasjerer som kommer fra utlandet.

Les også: Slik arbeider Trondheim Havn med smittevern