Rekordmange cruiseanløp til Trondheimsregionen

I 2023 mottok Trondheim by 103 av 108 cruiseanløp til Trondheim Havn IKS. I 2024 forventes det 85 cruisebesøk til byen.

– Året ble avsluttet med et rekordhøyt antall anløp til havnevirksomheten på hele 108 anløp og 177.700 gjester. Det er fantastisk å se utviklingen, forteller cruisekoordinator Maria Kühnl Undheim ved Trondheim Havn.  

Portrettfoto av ung dame
Sara Lea Svensdóttir, daglig leder i Explore Hitra. Foto: Privat

Sesongen har vært opprettholdt hele året: Fra januar til desember. Også Frøya og Hitra har fått til sammen fem cruisebesøk gjennom året som har gått.  

– Cruisegjester kjøper varer og tjenester når de kommer til et nytt sted. Dette skaper positive ringvirkninger for det lokale næringslivet her på Hitra og Frøya, som nå har fått internasjonal interesse, forklarer Sara Lea Svensdóttir, daglig leder i Explore Hitra.  

Øyeregionen har sammen med Trondheim Cruise Network jobbet for cruisebesøk siden 2019.  

Les mer:  Nøkkeltall cruise

Cruiseskip utenfor kai
Sky Princess ved cruisekaia i 2023 Foto: Christian Johansen/Trondheim Havn

Et grønt skifte

Fra 2022 til 2023 er det registrert en nedgang i CO2-utslipp per anløp, tross en rekord i antall besøk til lokasjonene. Utviklingen drives frem av en satsning på det grønne skiftet. Det skaper skip med en større kapasitet som har energieffektive løsninger.  

Landstrømsanlegg ved Pir I har blitt tatt i bruk av både cruise- og kystrutefartøy. Over 60 prosent av cruiseanløpene er klargjort for mottak av landstrøm. I desember søkte Trondheim Havn om ENOVA-støttemidler for et anlegg på cruisekaia ved Pirbadet.  

– Skipene som forurenser mest, skal også betale mest. Det gjør vi ved å bruke EPI (Environmental Port Index) aktivt for å prise havnegebyrer, forklarer Undheim.  

Den 4. juli 2024 forventes Mein Schiff 7 som kjører på metanol som drivstoff til Trondheim. 

Cruiseskip fortøyd ved kai
Cruiseanløp i 2023 Foto: Trondheim Havn

– Utviklingen følger målet om en bærekraftig vekst i cruisetrafikken, noe som det jobbes aktivt med av Cruiseforumet i Trondheim. Det betyr at vi også tilrettelegger for blant annet mer bruk av elektriske kjøretøy knyttet til et cruiseanløp, forteller Undheim.  

Les mer: Grønn cruisefart

Selv om det forventes en nedgang i antall cruiseanløp i 2024, er det forventet en stigning i besøkende til maksimalt 196.000 cruisegjester.  

Se alle innmeldte anløp for 2024.