Søknad om tiltak i sjø

Skal du gjøre tiltak i eller ved sjø, skal det søkes om tillatelse etter havne- og farvannsloven § 14. På denne siden finner du søknadsskjema og veiledning rundt prosessen.

For mer generell informasjon om hvilke tiltak som er søknadspliktige, se tiltak i sjø.

Tiltak er et vidt begrep som omfatter tre grupper: innretninger, naturinngrep og aktiviteter.

Innretninger kan være:

  • Flytebrygge
  • Småbåthavn
  • Kaianlegg
  • Rør- eller undervannskabler

Naturinngrep kan være:

  • Mudring
  • Utfylling
  • Dumping
  • Sprenging

Aktiviteter kan være:

  • Slep
  • Regatta
  • Omlasting
  • Båtrace

Listen viser kun eksempler på tiltak, og er ikke ferdig utfyllende.

Om tiltaket kan påvirke sikkerheten, ferdselen eller forsvars- og beredskapsinteresser i og ved sjø, skal det søkes om tillatelse. Det kan være vanskelig å vurdere om tiltaket er søknadspliktig selv, er du i tvil oppfordrer vi deg til å ta kontakt eller sende inn en søknad.

Terskelen for å søke er derfor lav.

Hvis tiltaket du søker om skal etableres eller iverksettes i det kommunale sjøområdet i en av våre eierkommuner, skal tiltaket omsøkes til Trondheim Havn IKS. Dette gjelder kommunene Orkland, Skaun, Trondheim, Malvik, Stjørdal, Frosta, Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer, Indre Fosen, Namsos, Frøya og Hitra.

Trondheim Havn driver virksomhet som er regulert etter havne- og farvannsloven. En del av vår virksomhet er forvaltning av det kommunale sjøområdet og behandling av søknader om tiltak i sjø. Denne myndigheten er delegert til oss av våre eierkommuner, jf. havne- og farvannsloven § 4 og vår selskapsavtale.

Tiltak som skal etableres i farvannet for øvrig, i hovedled eller biled, eller i det tilfelle at tiltaket kan påvirke sikkerheten eller ferdselen i hovedled eller biled skal søknaden sendes til Kystverket.

Kystverket skal alltid behandle søknad om: akvakulturanlegg og andre merdanlegg i sjø, energianlegg i sjø, rørledninger for olje og gass, broer, luftspenn, innretninger, installasjoner og anlegg for petroleumsvirksomhet, herunder slep og oppankring av slike, og tiltak som kan påvirke forsvars- eller beredskapsinteresser i farvannet.

For å se om ditt tiltak berører hovedled eller biled, kan du gå til Kystinfo. Gå til temalag på høyre side og «farled og merker»; Huk av for «Hoved- og biled» og «Farledsareal». Ligger tiltaksområdet innenfor grønt skissert område er det Kystverket som skal behandle din søknad om tiltak i sjø.

I søknaden behøver vi informasjon om ansvarlig søker og tiltakshaver, en grundig beskrivelse av hvordan tiltaket er tenkt gjennomført og hvordan det vil være ved ferdigstillelse. Hvis det er vedtatt arealplan i tiltaksområdet og tiltaket er i strid med plan, skal det legges ved dispensasjon fra plan- og bygningsmyndigheten i aktuell kommune.

Tiltaket skal tegnes inn i kart med målestokk 1:1000 der det finnes. Dersom ikke, skal kart i målestokk 1:5000 benyttes. Det skal vedlegges samtykke fra grunneier i de tilfeller det kreves.

Med arealplan menes det her hovedsakelig kommuneplanens arealdel (KPA) og reguleringsplan.

Trondheim Havn har ikke myndighet til å gi tillatelse til tiltak i sjø dersom tiltaket er i strid med vedtatte arealplaner etter plan- og bygningsloven. Dersom det skal gis tillatelse til tiltak i strid med arealplan, skal det foreligge et dispensasjonsvedtak fra plan- og bygningsmyndigheten. Har du søknad til behandling etter plan- og bygningsloven, ber vi om at det oppgis referansenummer.

For å se hvilken arealplan som er gjeldene for tiltaksområdet, kan man blant annet benytte seg av kommunekart og aktuelle kartlag, eller ta kontakt med din aktuelle kommune for planavklaring.

Søknadsplikten i havne- og farvannsloven § 14 kan for enkelte type tiltak overlappe med annet regelverk, eksempelvis akvakulturloven, havressurslova, energiloven, kulturminnelove, forurensningsloven eller plan- og bygningsloven. Eier av tiltaket er selv ansvarlig for å søke om og innhente tillatelser etter alle relevante lover.

En rekke av tiltaketene som er søknadspliktige etter havne- og farvannsloven, vil også være søknadspliktige etter plan- og bygningsloven. De forskjellige regelverkene vil virke ved siden av hverandre.

Dersom tiltaket er søknadspliktig, vil Trondheim Havn gi innmelder en skriftlig tilbakemelding innen fire uker etter mottatt søknad. I tilbakemeldingen vil forventet saksbehandlingstid oppgis.

Går det mer enn fire uker, vil det imidlertid ikke ha som rettsvirkning, og tiltaket skal anses som ikke søknadspliktig.

Søknadsskjema for tiltak i sjø

Hvem søker?

Hvis nei: Hopp over neste og gå til "Hvem skal motta faktura".

Tiltakshaver

Privatperson

Bedrift

Hvor skal tiltaket iverksettes?

Hvis tiltaket har tilknytning til land oppgi adresse, gårdsnummer, bruksnummer og kommune. Hvis tiltaket er ute i sjøområdet oppgi koordinater i WGS84 format og last opp kartutsnitt av eksempelvis sjøkabeltrasee eller lokasjon i sjø. Hvis tiltaket grenser til eller berører noen andres eiendom last opp samtykke fra grunneier for gjennomføring av tiltaket.
Drop your file here or click here to upload
Drop your file here or click here to upload

Hvordan skal tiltaket gjennomføres?

Beskriv hvordan tiltaket skal gjennomføres med tanke på hvilket utstyr som skal benyttes, hvordan det eksempelvis skal festes eller etableres, hvilke dimensjoner det har, tidsbruk og tidspunkt, hvordan området ser ut i dag og hvordan det blir seende ut ved ferdigstillelse mv.
Drop your file here or click here to upload

Hva er planstatus i tiltaksområdet?

Trondheim Havn har ikke myndighet til å gi tillatelse til tiltak som er i strid med vedtatte arealplaner. Med arealplaner menes kommuneplan, kommunedelplan, reguleringsplan, områderegulering. Dersom det skal gis tillatelse til tiltak i strid med arealplan, må det foreligge et dispensasjonsvedtak fra plan- og bygningsmyndigheten i gjeldende kommune. Dersom det ikke foreligger slik dispensasjon vil søknad om tiltak etter § 14 bli avslått eller satt i bero til slik dispensasjon foreligger.
Drop your file here or click here to upload
Drop your file here or click here to upload

Annet

Er det andre opplysninger, dokumentasjon eller tillatelser du/dere mener har betydning for din søknad? Da kan du laste opp dokumentasjon her eller beskrive hva i dialogboksen.

Personvern

Vi ber om personopplysninger som navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse. Dette er opplysninger vi behøver for å utøve offentlig myndighet. Vårt behandlingsgrunnlag følger av personvernforordningen artikkel 6 nr. 1 bokstav e, jf. nr. 3 bokstav b og bestemmelser gitt i og i medhold av havne- og farvannsloven, herunder § 14 og forskrift om saksbehandlingsgebyr.

Fant du det du lette etter?