Søkertallene for videregående opplæring de siste årene viser at stadig flere ungdommer vil til sjøs. Fra 2020 til 2021 økte antallet søkere til VG2 maritime fag fra 530 til 697, noe som tilsvarer en økning på drøyt 10 prosent. Inkluderer man havbruksnæring er økningen enda høyere.
Skoleskip – et godt alternativ
For deg som søker en annerledes skolehverdag i frisk bris og høy sjø kan skoleskipet Gann være midt i blinken. Sammen med over 100 klassekamerater får du lære om navigasjon, elektrofag, vedlikehold og mekanikk.
I 2020 var Tilde Dyrseth en av de heldige som fikk mønstre på skoleskipet. En mer praktisk skolehverdag motiverte henne til å søke maritime fag.
Artikkelen ble første gang publisert 09.02.2020
-Jeg hadde lyst på en variert hverdag og hadde ikke lyst til å sitte på skolebenken hele året. Jeg fant ut at dette var plassen for meg, fortalte Tilde da vi møtte henne i 2020.
Sammen med klassekameratene skal hun lære om navigasjon, elektrofag, vedlikehold og mekanikk.
Se intervju med Tilde og skolekameratene under.
En sektor i vekst
Skipsfart er blant Norges eldste næringer, og sysselsetter i dag rundt 90 000 personer og skaper verdier for til sammen 140 mrd kroner. Å jobbe om bord i et skip er bare én av mange muligheter.
Den maritime næringen er i vekst, og tilbyr bokstavelig talt et hav av muligheter; her trengs alt fra kapteiner og matroser til ingeniører, advokater, maskinister, elektrikere og meglere.
Flere fagskoler tilbyr videregående utdanningsløp innen maritime fag – en samlebetegnelse på ulike fagretninger innenfor maritim sektor. I løpet av utdanningsløpet kan man spesialisere seg innen blant annet elektrofag, matrosfaget, mekanikk, båtbygging, automatisering, transport og logistikk, for å nevne noen. I tillegg tilbyr fagskoler som Skoleskipet Gann spesialløp for den som søker praktisk erfaring med det samme.
Vil du vite mer om maritime yrkesfag? Ta en titt på VIGO, fylkeskommunenes informasjonsportal om videregående opplæring.