Frøya får sitt første cruiseanløp

Tirsdag (20.09.22) vil cruiseskipet Maud fra cruiserederiet Hurtigruten Expeditions få æren av det første cruiseanløpet til Sistranda liggekai.

Liggekaia på Sistranda ble ferdigstilt i 2019. Samme år begynte det lokale næringslivet sammen med Trondheim cruisenettverk å markedsføre det trønderske øyeriket mot cruisesegmentet. Det har de lyktes med.

– Vi hadde allerede bestillinger for sesongen 2020 og 2021, men grunnet pandemien ble det første anløpet utsatt til i år, sier cruisekoordinator Maria K. Undheim ved Trondheim Havn IKS.

Maud kan ha opptil 528 passasjerer om bord. Cruiseseilingen starter noen dager før anløpet ved Sistranda i Dover, England. De stort sett britiske passasjerene skal blant annet innom Senja, Træna, Egersund, men også ikoniske Bergen.

Turistsatsning til Frøya og Hitra

I tett samarbeid med det lokale reiselivet på både Frøya og Hitra, ble forskjellige utflukter utarbeidet og tilbudt cruisekunden. Gjestene blir blant annet tilbudt tur ut til Titran og Hopsjøbryggen med lokale guider.

– Det er fantastisk å se at arbeidet bærer frukter. Dette er en milepæl for å nå målet satt i cruisestrategien om styrking av Trøndelag sin cruisevirksomhet, sier reiselivssjef i Trøndelag Reiseliv Petra Sestak.

Frøya kommune har i samarbeid med Explore Hitra skreddsydd en mathall-opplevelse for cruisegjestene på åpningsdagen. Døren er åpen for alle som ønsker å ta turen til Sistranda tirsdagen 20.09.22 fra kl. 09 til 15 på Kulturhuset.

I forbindelse med et førstegangsbesøk er det vanlige kutyme at havne- og byrepresentanter hilser på kapteinen og mannskapet om bord. Ordfører Kristin Furunes Strømskag vil være blant delegasjonen som skal om bord, sammen med representanter fra kommuneledelsen og Trondheim Havn IKS.

I 2023 er det foreløpig bestilt tre cruiseanløp til liggekai på Sistranda. To med Maud og et fra det tyske rederiet Phoenix Reisen og deres skip Amadea, som kan ha inntil 600 passasjerer om bord.