Militær tilstedeværelse under Nordic Response 2024

Fra slutten av februar og utover i mars-måned vil du kunne oppleve noe økt militær aktivitet ved flere havner i forbindelse med øvelsen Nordic Response.

Til sammen skal 20.000 soldater fra 13 land trene på å forsvare det nordlige Norden på land, hav og i luften. I Norge finner øvelsen hovedsakelig sted i Troms og Vest-Finnmark, samt havområdene utenfor, sier forsvaret i en pressemelding fra NTB.

Den norske vinterøvelsen Cold Response har endret navn til Nordic Response, som en utvidelse av verdens største militærallianse.

– Mannskap vil ha behov for landhvile, og skipene vil ha behov for bunkring og forsyning. I denne perioden vil du derfor kunne oppleve militære skip og annen aktivitet i forbindelse med øvelsen ved flere av våre lokasjoner, forteller pressekontakt Felix Seifert ved Trondheim Havn IKS.

Øvelsen finner sted 3. – 14. mars, og det vil kunne bli noe militær aktivitet både før og etter.

Tre menn med dykkeutstyr og kamuflasjedrakter i en liten motorisert gummibåt
Et tidligere oppdrag som gjennomføres av dykkere fra HV12 ved Pir 1 i Trondheim. Foto: Felix Seifert/Trondheim Havn.

Det innebærer anløp til blant annet Trondheim, Verdal, Orkanger, Namsos og Frøya. Endringer vil kunne forekomme underveis.

Sikrer nødvendig infrastruktur

Trondheim Havn har blitt utnevnt som en av fire strategiske havner i Norden, med god vei- og baneforbindelse til Sverige og videre inn til Finland.

– Det gir oss et ekstra ansvar med å tilrettelegge for god infrastruktur og koordinering av skip, deriblant militære fartøy. Øvelser som Nordic Response er derfor et viktig ledd i samarbeidet, avslutter Seifert. 

Nordic Response 2024 er kun en øvelse. Det innebærer ikke noen endring av trusselbilde i Norge.

For mer informasjon, se Nordic Response 2024.