Trondheim Havn støtter årets TV-aksjon

Hvert år ender åtte millioner tonn plast i havet. Trondheim Havn støtter det viktige arbeidet med å bekjempe forsøpling av havet, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme. Verdens største dugnad er i gang!

Plast utgjør bare 10 prosent av verdens totale avfallsmengde, men står likevel for hoveddelen av den marine forsøplingen.

Bare siden 1970 har 36 % av livet i havet forsvunnet som følge av forsøplingen. Gjennom mat og vann får mennesker i oss 5 gram plast i uka – det tilsvarer et kredittkort. Plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke sjøfugler, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr. Når plasten havner i mage og tarm gir den en falsk metthetsfølelse, og blokkerer tarmfunksjoner som er viktige for opptak av næring. Plasten kan gå videre inn i blodomløpet og lagres i kroppsvev hos både dyr og mennesker.

Les mer om plastens påvirkning på mennesker og dyr her.

Avfallshåndtering i Asia

94 prosent av plasten som havner i havet, synker til bunns og er vanskelig å fjerne. Omtrent fem prosent ender på strender, mens bare én prosent blir liggende på havoverflaten og i vannsøylen.

Med midler fra TV-aksjonen starter arbeidet med plastbekjempelse der problemet er størst: En fjerdedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.

Gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. WWF skal samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030. 

Se mer om årets TV-aksjon her.

Gi ditt bidrag her

Trondheim Havn støtter årets TV-aksjon med 10 000 kroner og oppfordrer kunder og samarbeidspartnere om å støtte vår digitale bøsse, eller delta som digital bøssebærer.

Hvert bidrag utgjør en forskjell! Sammen kan vi bekjempe forsøplingen av havet!

Igangsetter reparasjoner ved Vanvikan

Nå starter reparasjonsarbeidet etter uværet som påførte hurtigbåtanlegget på Vanvikan større skader. Den siste uken har det blitt utført flere inspeksjoner og det foreligger…

– Vi redder liv

Redningsselskapet utførte til sammen over 8000 oppdrag i 2022. I Trondheimsfjorden er det redningsskøyta RS 129: “Une Amundsen” som rykker ut i nøden. Redningsskøyta RS…

Se alle