Plast utgjør bare 10 prosent av verdens totale avfallsmengde, men står likevel for hoveddelen av den marine forsøplingen.
Bare siden 1970 har 36 % av livet i havet forsvunnet som følge av forsøplingen. Gjennom mat og vann får mennesker i oss 5 gram plast i uka – det tilsvarer et kredittkort. Plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke sjøfugler, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr. Når plasten havner i mage og tarm gir den en falsk metthetsfølelse, og blokkerer tarmfunksjoner som er viktige for opptak av næring. Plasten kan gå videre inn i blodomløpet og lagres i kroppsvev hos både dyr og mennesker.
Les mer om plastens påvirkning på mennesker og dyr her.
Avfallshåndtering i Asia
94 prosent av plasten som havner i havet, synker til bunns og er vanskelig å fjerne. Omtrent fem prosent ender på strender, mens bare én prosent blir liggende på havoverflaten og i vannsøylen.
Med midler fra TV-aksjonen starter arbeidet med plastbekjempelse der problemet er størst: En fjerdedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.
Gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. WWF skal samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030.
Se mer om årets TV-aksjon her.
Gi ditt bidrag her
Trondheim Havn støtter årets TV-aksjon med 10 000 kroner og oppfordrer kunder og samarbeidspartnere om å støtte vår digitale bøsse, eller delta som digital bøssebærer.
Hvert bidrag utgjør en forskjell! Sammen kan vi bekjempe forsøplingen av havet!