Som en del av arenaprogrammet kan Autonomiklyngen motta faglig og finansiell støtte til utvikling av samarbeidet mellom medlemsbedriftene, FOU- og utdanningsmiljø og offentlige utviklingsaktører.
-Som havn er det spennende å ta del i et prosjekt med så store nasjonale og internasjonale ambisjoner. Autonomi vil bli viktig i framtidens logistikkløsninger, og sjøtransport og havnevirksomhet vil gjennomgå store endringer som følge av denne teknologiutviklingen, sier Terje Meisler, maritim sjef i Trondheim Havn IKS.
I 2016 ble Trondheimsfjorden etablert som verdens første testområde for autonome fartøy, i samarbeid med NTNU, Kongsberg Seatex, Kongsberg Maritime, MARINTEK, Maritime Robotics og Sjøfartsdirektoratet. Nå ønsker autonomiklyngen å lette overgangen fra konvensjonelle løsninger til mer bærekraftige, sikrere og lønnsomme autonome løsninger.
– Som infrastruktureier har vi vært tett på prosessen som ledet fram til Autonomiklyngen, og vi vil fortsette å tilrettelegge for bedrifter og kunnskapsmiljøer både på sjøen og land. Det blir også viktig å dele våre erfaringer med andre havner. Dette er teknologi som vil bidra til det grønne skiftet innen sjøfart og ha betydning for oss som havn i framtida, sier Meisler.
Kan skape flere tusen arbeidsplasser i Trøndelag
Autonome systemer er systemer som kan operere helt eller delvis selvstendig. Autonomi er fortsatt et ungt fagfelt, og det er et stort behov for å teste, verifisere og kommersialisere ulike teknologier. Nye verdikjeder skal etableres, og lover og regler utarbeides. I dag står de forskjellige aktørene mer eller mindre alene i dette arbeidet. Samtidig er det store muligheter for kommersialisering og eksport av autonome systemer og teknologier.
– Hele verdikjeden skal involveres i utvikling og produksjon av innovative autonome løsninger. Vi ønsker også å forenkle og forbedre tilgangen til test- og demoinfrastruktur for teknologibedrifter og fagmiljø, sier Erik Hovstein, styringsgruppeleder i Autonomiklyngen i en pressemelding.
Et tettere samarbeid mellom aktørene kan også bety flere spin-outs fra forskningsmiljøene og gjøre det attraktivt for bedrifter å etablere seg i Trøndelag.
– Satsingen på autonome løsninger og -teknologier vil kunne skape flere tusen arbeidsplasser i Trøndelag. Det er en glede å få bidra til verdiskapning og flere teknologi- og kunnskapsbaserte arbeidsplasser, sier Asgeir J. Sørensen, professor og direktør for Senter for fremragende forskning NTNU AMOS (Autonomous Marine Operations and Systems).