Gjenskaper sin egen historie
De har akkurat lagt til Turistskipskaia i Trondheim og er i ferd med å fortøye den gamle skoleskuta. Sammen med skutas faste besetning, opplever om lag 30 ungdommer i alderen 16 – 25 år en litt annen hverdag enn sine jevngamle. Hver og en har en viktig rolle under seilasen, dette er langt i fra en cruiseferie.
– Livet om bord er ganske likt som ellers i året når man har med seg andre medseilere om bord. Ungdommene jobber i vakter, fire timer på og åtte timer av, døgnet rundt. Da er det sjøvakter hvor de lærer om seilteori og setter seil, og gjør alt av matrosarbeid som ellers trengs. De står poster, står ved roret, står utkikk, går sikkerhetsrunde og alt som trengs om bord, forteller Siri Elvsbord, voyageleder og prosjektleder i mestringsprogrammet Windjammer.
I tillegg til de faste oppgavene som følger med livet om bord, deltar ungdommene blant annet på workshops i ulike maritime yrker, yoga og kurs i film og foto.
– Poenget er at de skal få en mestringsopplevelse som er veldig konkret, og at de opplever at de får et stort fellesskap, blir kjent med mennesker fra andre steder enn der de selv har vokst opp, og gjenskape sitt eget narrativ. Mange har en egenopplevelse av negativitet eller dårlige hendelser som gjør at de har et narrativ som ikke er så positivt. Gjennom programmet prøver vi å snu det til et bilde av seg selv der de får til ting og har masse muligheter, forklarer Elsbord.
Programmet starter med fem samlinger på land der fokuset er lagbygging og lek, men det gis også rom for de store spørsmålene:
– Vi snakker masse om «hvem er jeg», identitet og personlighetstyper. De blir godt kjent med seg selv og utfordres til å dele litt av historien sin før de kom til oss, og fokus framover, forklarer Elsbord.
Etter en fire uker lang seilas følger tre nye samlinger der ungdommene utfordres til å reflektere rundt hva man har lært og legge en konkret plan for veien videre.
Bedre selvfølelse gjennom mestring
Ifølge NAV står i dag 70 000 unge under 30 år utenfor arbeid og skole. En av tre faller ut av den videregående opplæringen og antall unge uføre øker.
De siste to årene har nærmere 200 unge deltatt i Windjammer. Ungdommene rekrutteres i stor grad gjennom samarbeid med NAV og oppfølgingstjenesten.
– Jeg er med fordi jeg ikke har kommet inn på skole. Det er for at jeg skal få noe å gjøre, få bedre selvfølelse og få det mye bedre, lage rutiner og slike ting. Jeg kom inn gjennom oppfølgingstjenesten, forteller Nora.
For ikke lenge siden mønstret hun på sammen med Markus, Christian og flere andre ukjente ungdommer.
– Jeg var veldig nevøs i starten, hadde ikke lyst til å snakke med så mange for jeg kjente ingen. Nå snakker jeg med alle og har det gøy. Det er skikkelig rart. Jeg hadde dager som var dårlige, jeg hadde ikke lyst til å gjøre noe, hadde ikke lyst til å gå på vakt en gang, men så ble jeg pusha og støtta. Vi gikk opp i masta og så ble ting mye bedre. Hver gang jeg har det vondt så gjør vi ting, og da får jeg bedre selvfølelse fordi jeg klarer noe, forteller hun.
Ungdommene kommer tett på både hverandre og mannskapet når man seiler sammen i ukesvis.
– Vi merker at mannskapet ønsker å være her. Vaktlederen her går alltid rundt med et smil om munnen. Uansett hvor sure eller irriterte vi er så snur han alltid alt rundt. Man skjønner at de ikke er på båten for pengenes skyld, de er her fordi de har lyst til å endre livene til folk, oppleve verden og seile rundt med Christian Radich, forteller Markus.
– Jeg mener at når vi går av denne båten her, går vi herfra med nye opplevelser og nye venner, mye tøffere enn da vi kom på, legger Christian til.
Vil du lære mer om Windjammer? Ta en titt innom nettsidene deres her.