Setter ny kurs på Christian Radich

På skoleskipet Christian Radich får unge som faller ut av skole og arbeidsliv en ny start.

Gjenskaper sin egen historie

De har akkurat lagt til Turistskipskaia i Trondheim og er i ferd med å fortøye den gamle skoleskuta. Sammen med skutas faste besetning, opplever om lag 30 ungdommer i alderen 16 – 25 år en litt annen hverdag enn sine jevngamle. Dette er ikke en cruiseferie, hver og en har en viktig rolle under seilasen.

– Livet om bord er ganske likt som ellers i året når man har med seg andre medseilere om bord. Ungdommene jobber i vakter, fire timer på og åtte timer av, døgnet rundt. Da er det sjøvakter hvor de lærer om seilteori og setter seil, og gjør alt av matrosarbeid som ellers trengs. De står poster, står ved roret, står utkikk, går sikkerhetsrunde og alt som trengs om bord, forteller Siri Elvsbord, Voyageleder og prosjektleder i mestringsprogrammet Windjammer.

Sisi Elvsbord er Voyageleder og prosjektleder for Windjammer.

En ny start

Nærmere 200 unge har deltatt i programmet de siste to årene, og ungdommene rekrutteres i stor grad gjennom samarbeid med NAV og oppfølgingstjenesten. Under den fire uker lange seilasen arrangeres blant annet workshops i ulike maritime yrker, yoga og kurs i film og foto.

– Poenget er at de skal få en mestringsopplevelse som er veldig konkret, og at de opplever at de får et stort fellesskap, blir kjent med mennesker fra andre steder enn der de selv har vokst opp, og gjenskape sitt eget narrativ. Mange har en egen opplevelse av negativitet eller dårlige hendelser som gjør at de har et narrativ som ikke er så positivt. Gjennom programmet prøver vi å snu det til et bilde av seg selv om at de får til ting, og at de har masse muligheter, forklarer Elsbord.

Programmet består i tillegg av fem samlinger på land før seilasen, der man jobber mye med lagbygging og lek, men også de store spørsmålene:

– Vi snakker masse om «hvem er jeg», identitet og personlighetstyper. De blir godt kjent med seg selv, og utfordres til å dele litt av historien sin før de kom til oss og fokus framover, forklarer Elsbord.

Etter den fire uker lange seilasen, følger tre nye samlinger der ungdommene utfordres til å reflektere rundt hva man har lært, og legge en konkret plan for veien videre.

Nora, Markus og Christian har fått en ny start med Christian Radich.

Sammensveiset gjeng

Ifølge NAV står 70 000 unge i Norge utenfor arbeid og skole i dag. En av tre faller ut av den videregående opplæringen, og antall unge uføre øker.

– Jeg er med fordi jeg ikke har kommet inn på skole. Det er for at jeg skal få noe å gjøre og få bedre selvfølelse og får det mye bedre, lager rutiner og slike ting. Jeg kom inn gjennom oppfølgingstjenesten, forteller Nora. For ikke lenge siden, mønstret hun på sammen med Markus, Christian og flere andre ukjente ungdommer.   

– Jeg var veldig nevøs i starten, hadde ikke lyst til å snakke med så mange for jeg kjente ingen. Nå snakker jeg med alle og har det gøy. Det er skikkelig rart. Jeg hadde dager som var dårlige, jeg hadde ikke lyst til å gjøre noe,  hadde ikke lyst til å gå på vakt en gang, men så ble jeg pusha og støtta. Vi gikk opp i masta, og så ble ting mye bedre. Hver gang jeg har det vondt, så gjør vi ting. Og da får jeg bedre selvfølelse fordi jeg klarer noe, forteller hun. Man kommer tett på både hverandre og mannskapet når man seiler sammen i ukesvis.  

– Vi merker at mannskapet ønsker å være her. Vaktlederen her går alltid rundt med et smil om munnen. Uansett hvor sure eller irriterte vi er, så snur han alltid alt rundt og man skjønner at de er ikke på båten for pengenes skyld. De er her fordi de har lyst til å endre livene til folk, oppleve verden og seile rundt med Christian Radich, forteller Markus.

– Man opplever mange forskjellige følelser om bord.  Jeg er ikke noe spesielt god morgenperson, men da har vi Markus her som møter deg med et stort smil og gode følelser. Vi koser oss, det er en flott gjeng, sier Christian.

Vil du lære mer om Windjammer? Ta en titt innom nettsidene deres her.