Det er de svenske selskapene Rescue Life 247 og Fristad Plast som står bak den livreddende bøyestasjonen som inneholder både båtshake, redningsbøye og stige i aluminium. Sammen med forsikringsselskapet Tryg presenterte de for Trondheim kommune og Trondheim Havn hvordan redningsstasjonen kan tas i bruk. Også Risør og Bergen har etablert flere redningsstasjoner ved kaiområder der publikum ferdes. Nå er altså to stasjoner også på plass Trondheim.
– Stasjonene er flyttbare så det er mulig å flytte dem dit det er mest behov, forteller Kurt Kristiansen, sikkerhetsansvarlig i Trondheim Havn til Adresseavisen.
Oppfordrer til å la stasjonene stå i fred
I 2018 druknet 9 personer i Trøndelag. Studier viser blant annet at 2/3 av drukningsulykker skjer som følge av fall fra kai eller båt. Man ser også tendenser til såkalte «brødreulykker» der barn forsøker å hjelpe søsken som faller ut i vann, hvor begge barna forulykkes. Derfor er redningsstasjonene universalt utformet slik at alle i utgangspunktet kan nyttegjøre seg av utstyret. Samtidig har stigen flere funksjoner:
– Hvis man er to eller flere, kan man bruke stigen til å hekte under armene til en bevisstløs person og dra vedkommende opp av vannet, forklarer Kristiansen som samtidig oppfordrer publikum til å la stasjonene stå i fred.
– Det er kritisk dersom utstyret mangler i en nødsituasjon. Om du legger merke til at redningsutstyr er fjernet eller har blitt brukt, ta kontakt med Trondheim Havn og havnevakta slik at vi får satt opp nytt utstyr. Telefonnummeret står på bøyestativet, opplyser han.