Forsiden Nyheter Venter cruiserekord og anløp 17. mai
12. januar 2018

Venter cruiserekord og anløp 17. mai

I løpet av 2018 forventer man oppimot 170 000 cruisegjester til Trondheim. Det er mange aktører som må settes i sving for å gi turistene en best mulig opplevelse av oppholdet i byen.


Totalt regner man med 90 cruiseanløp og at nærmere 170 000 passasjerer tar veien innover Trondheimsfjorden og legger til kai i Trondheim dette året. Det betyr at man forventer flere cruiseanløp enn noensinne i Trondheim.

Av dette følger både muligheter og utfordringer. Men det er ikke den totale mengden som byr på utfordring for cruisekoordinator i Trondheim Havn, Maria Kühnl.


Mein Schiff 6: Mein Schiff 6 til kai ved Turistskipskaia i juni 2017. Foto: Camilla Frengen

- Det at sesongen begynner tidligere enn før, altså i februar, gjør at alt må være på plass raskt etter årsskiftet. Vaktlistene, musikk ved enkelte anløp, all planlegging må gjøres tidligere og raskere. 

Spesielt i år er også med anløpene som ligger over natten, som gir turistene mulighet til å oppleve byen også på kveldstid. 

- Vi har jobbet med å lage utflukter om kvelden, og disse skal videreformidles og utvides, sier Kühnl.

 
Cruisekoordinator: Maria Kühnl har løpende kontakt med rederier og aktørene som jobber for å gi cruiseturistene en best mulig opplevelse i Trondheim.
Dessuten er snuoperasjonene, som blir aktuelt i år, en krevende logistikk-øvelse. Det betyr at passasjerer anløper Trondheim som siste stopp, og avløses av nye passasjerer på veien ut.

Med tusenvis av passasjerer som skal bytte plass i løpet av et lite tidsrom, er det mange som skal aktiviseres og igangsettes. Dette gjøres som et samarbeidsprosjekt, der mange skal trekke i samme retning. For næringslivet og aktørene som livnærer seg på turismen er dette gull verdt, men de er også avhengige av at cruiseturistene sendes deres vei.

Tusenvis av passasjerer gjør at mange trenger assistanse og veiledning i byen. Derfor trenger man også flere guider i forbindelse med snuoperasjonene.

- Vi trenger blant annet over 40 spansktalende som kan jobbe disse sju lørdagene i løpet av sommeren. De som kan spansk og ønsker å være guider, må gjerne sende CV. 

Trykk på bildet for å se hvordan cruisekoordinator Maria Kühnl jobber med rederiene for å fortelle hva Trondheim har å by turistene på.
Kommer også 17. mai


- Snuoperasjonen krever litt mer planlegging enn andre anløp, med tanke på alle de aktørene som er involvert. Når det gjelder akkurat disse dagene, er det svært viktig med samarbeid og god kommunikasjon for å få en smidig avvikling av denne typen passasjerbytte.

Tilbakemeldingene fra rederiene og turistene tyder på at den lange turen innover Trondheimsfjorden er verdt det.

- Turistene er svært fornøyde. Det de liker best er atmosfæren i byen, at den er ren og at folk er hyggelige. Når det gjelder attraksjoner er det selvfølgelig Nidarosdomen og Bakklandet som blir nevnt. 

- Dessuten er det ikke i alle havner som tar imot cruisebåtene med bunadsverter og deler ut gratis kart, sier hun.

Alle involverte aktører har dessuten jobbet sammen og lagt opp til aktiviteter også utenom Bakklandet og Nidarosdomen. Det trengs for å avlaste en allerede folkerik bykjerne på nasjonaldagen.

 
Anløper på nasjonaldagen: MSC Meraviglia er et av verdens aller største cruiseskip, og kommer til Trondheim flere ganger i 2018. FOTO: MSC Cruises

- Vi har også bedt dem om å komme litt tidligere for å kunne ha muligheten til å se på barnetoget, sier Kühnl, og avslutter med å fortelle at de fortsetter å jobbe med logistikken gjennom våren sammen med rederiet.

Dermed vil oppimot 4500 turister ha flere muligheter og god assistanse når de anløper på nasjonaldagen.