Forsiden Nyheter Tok imot veteraner på ekspedisjon
25. juli 2018

Tok imot veteraner på ekspedisjon

Skonnerten Svanen la til kai på Fosenkaia i dag. Der ble mannskapet, som deltar i Veteranseilas fra Bergen til Trondheim og tilbake, ønsket velkommen av Trondheim Havn.


Veteranseilas - sammen for skadde veteraner, la for tredje året på rad ut på seilas med skonnerten S/S Svanen. Seilasstart var 16. juli i Bergen, og ruten er opp til Trondheim og tilbake igjen.


Trondheim Havn geleidet skonnerten gjennom kanalen til Fosenkaia. Der la det 98 fot lange skipet trygt til kai.

Ekspedisjonen ble arrangert første gang i 2016, med formålet om å markere veteransaken og skape positive opplevelser for skadde veteraner, og en utfordring og opplevelse for livet. Som farkost på denne ekspedisjonen har veteranene det eneste bevarte tremastede skipet fra den norske handelsflåten.

 
Bjørn Lien, havnevakt i Trondheim Havn, var på plass og ønsket det celebre besøket velkommen.

Vel fortøyd på Fosenkaia ble besetningen ønsket velkommen av havnevakt Bjørn Lien, på vegne av Trondheim Havn. De blir liggende til fredag, når de etter planen skal vende tilbake til Bergen etter skifte av mannskap. Før det blir det åpent skip og offisiell markering på Kafe Skuret torsdag klokken 17.


Skuelystne: Noen ventet på kjente og kjære som la til kai, mens andre bare var nysgjerrige.

Svanen ble bygget i Svendborg på Fyn vinteren 1915-1916. I 1973 ble skipet donert til Norsk Sjøfartsmuseum, og har siden seilt som «seilende leirskole» i sommersesongen.


God hjelp: Svanen og mannskapet om bord ble assistert gjennom kanalen, og la til det over hundre år gamle skipet uten problemer.


Det er Veteranforbundet SOPS (Skadde i internasjonale operasjoner) som arrangerer Veteranseilasen med Svanen. SIOPS er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre skadde veteraners livssituasjon, helsemessig, sosialt og økonomisk. Målet er at alle veteraner skal komme helt hjem.