Forsiden Nyheter Stående flåtestyrke på rutinemessig besøk i Trondheim
23. februar 2018

Stående flåtestyrke på rutinemessig besøk i Trondheim

Etter to uker med øvelser i farvannet rundt Bergen, anløper to NATO-fregatter Trondheim lørdag for å få forsyninger og forberede seg på nye oppgaver i Østersjøen.


Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) er under dansk kommando og består av flaggskipet HDMS Niels Juel og av kanadiske HMCS St. John's.

- Vi har hatt to gode uker til sjøs, hvor vi har trent med enheter fra totalt syv land. Det har økt vår evne til å samarbeide internt i SNMG1 og med andre styrker, sier styrkesjef i SNGM1, Flaggkommandør Søren Thinggaard Larsen.


  
 

På dagtid har en del av overflatefartøyene jaktet på en ubåt fra Norge og en ubåt fra Nederland, som har hatt studenter på ubåtsjefskurset. Om natten har ubåtene jaktet overflateskipene. I tillegg har mye av treningen vært fokusert på elektronisk krigføring.
 
Om SNMG1, en av NATOs stående flåtestyrker tilgjengelig for alliansen, sier Søren Thinggaard Larsen:
 
- Vi kan settes inn for å løse et bredt spekter av oppgaver, fra deltakelse i øvelser, patruljering og overvåkning, i tillegg til skarpe operasjoner. De stående flåtestyrkene viser NATOs tilstedeværelse, demonstrerer solidaritet og opprettholder høy beredskap for NATO til sjøs.
 
SNMG1 går fra kai i Trondheim tirsdag kl. 1000, og setter kurset mot Østersjøen. Det er ikke planlagt åpent skip for allmennheten under oppholdet.