Forsiden Nyheter Hekkesesong for måker
18. april 2018

Hekkesesong for måker

Fra våren til midten av juni er det hekkesesong for måker. Det er i denne forbindelse viktig å være oppmerksom på hvilke retningslinjer som gjelder for håndtering av måker som hekker der du ferdes.


Måker kan være aggressive i hekkeperioder og kan også angripe mennesker. Måken hekker ofte i kolonier hvor redet bygges på bakken, store flate tak, i fjellvegger, trær eller husvegger. Årlig oppstår konflikter mellom folk og måker som hekker på ugunstige steder. Ønsker du at måkene ikke skal bosette seg på eiendommen er det viktig å følge med og aksjonere tidsnok. 

 
FOTO: JOCHEN TEUFEL
 

Driftsavdelingen i Trondheim Havn er oppmerksom på utfordringen hekkende måker byr på, særlig på parkeringsplasser, og følger hekkesesongen tett med løpende tiltak.

Hindre etablering av reir
For å hindre konflikter med folk, kan en før reirbygginga begynner - senest i april - trekke tråder over taket parallelt med maksimum 50 cm. avstand. Det er viktig at dette skjer før eggleggingen. Reir kan fjernes kontinuerlig dersom det ikke er egg i dem. 

Det er også lov å flytte måkeunger. Disse skal bæres skånsomt og flyttes minimum 50 m. bort fra borettslag eller tettbebyggelse til et roligere sted uten trafikk. Ungene skal bæres synlig slik at foreldrene kan følge med på forflytningen, og kan gjerne fanges med fiskehov. 

Se Trondheim Kommunes retningslinjer for håndtering av måker i hekkesesongen.