Forsiden Nyheter Demonstrerte autonome fartøy for statsråden
6. april 2018

Demonstrerte autonome fartøy for statsråden

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen besøkte Trondheim torsdag. Der fikk han se selvkjørende båter i Trondheimsfjorden.


Trondheimsfjorden ble i 2016 verdens første testbase for testing og utvikling av autonome fartøy. Denne uken var statsråden på plass og fikk en demonstrasjon av førerløs teknologi til sjøs, og ble også vist litt av det som skjer rundt Maritime Robotics og Blueye Pioneer-undervannsdrone.

- Testområdet i Trondheim er viktig ut ifra flere hensyn. Det er viktig for å koble industri og forskningsmiljø, åpnet Gard Ueland i Kongsberg Seatex, og påpekte at selv om man var først ute i Norge, må det jobbes hardt for å fortsette å være verdensledende innen autonome fartøy til sjøs. 

To av dronene som tester ut forskjellige teknologier med nettopp dette som utgangspunkt, demonstrerte sammen med Maritime Robotics hva som allerede er muliggjort i Trondheim. 





Ocean Space Drone 1 og 2 kjørte i området rundt Munkholmen, med Maritime Robotics som fremviste unnamanøver rundt de to selvkjørende dronene. Der fikk statsråden se at den maritime teknologien har kommet langt i Trondheim.
 
- Det er helt avgjørende at vi har et sånt område, slik at vi kan gjøre tester, og bli synlige ute i verden, fortalte CEO i Maritime Robotics, Vegard Evjen Hovstein, og la til at miljøene som fikk i stand Trondheimsfjorden som testområde var først ute, og skal sørge for å beholde ledelsen fremover. 



- Hvor mange doktorgrader har vi ikke fått til ute i fjorden her? sa han, og pekte ut mot dronene som gikk førerløst rundt og forbi Munkholmen.

Trondheim Havn var på plass og hadde en kort introduksjon om beveggrunnen for å være med på denne typen aktiviteter. Selskapets maritime sjef forklarte hvorfor man ønsker å stimulere til videre vekst i de maritime miljøene.




- Trondheim Havn er en sentral del av Trondheimsfjorden testområde. Vi deltar i prosjekter i samarbeid med Sintef og NTNU, samt legger til rette for ulike tester knyttet til for eksempel radaranlegg. Flere av bedriftene som jobber innen maritim autonomi er også leietakere til Trondheim Havn. Dette er en  aktivitet vi synes er framtidsrettet og spennende, sier maritim sjef i Trondheim Havn, Terje Meisler, som representerte havna under besøket.