Forsiden Nyheter Demonstrasjon av framtidas baseforsvar på Stjørdal havn
27. oktober 2018

Demonstrasjon av framtidas baseforsvar på Stjørdal havn

NATO-øvelsen Trident Juncture er allerede godt i gang. 29. og 31. oktober kan du se hvordan ny teknologi, autonomi, alternativ energi og kunstig intelligens kan brukes for å forsvare baser mer effektivt.


I disse dager er nesten 50 000 soldater fra 30 land i gang med den største NATO-øvelsen i moderne tid. Her har også Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) en viktig rolle.

På Trondheim Havn Stjørdal etableres en egen logistikkbase der FFI vil vise frem sitt konsept der det brukes droner, avanserte sensorer, fjernstyrte våpenstasjoner og selvkjørende biler og båter.  I havna kan du også få se hvordan reservedeler kan 3D-printes i felt, og flys med droner ut til soldatene som trenger det.

– Vi vil vise hvilke muligheter som ligger i teknologien. Noen av elementene er allerede klare til å brukes, andre krever ytterligere utvikling, forskning og utprøving, sier prosjektansvarlig Jens Inge Hyndøy ved FFI.


Demonstrasjonen er et samarbeid mellom FFI, Natos utviklingshovedkvarter ACT (Allied Command Transformation) og et tyvetalls bedrifter innen forsvarsindustrien.

Praktisk informasjon

Publikum, presse og nåværende og framtidige samarbeidspartnere fra Forsvaret og næringslivet ønskes velkommen mandag 29. - og onsdag 30. oktober.

Tirsdag 30.oktober fra kl 13 til 17 blir moloen i havneområdet stengt, og vi ber om at all trafikk til og fra dette området, og som ikke er strengt nødvendig oppfordres til å opphøre i denne tidsperioden. All trafikk til området i denne tidsperioden må inn på forhånd.

For mer info, kontakt: jens-inge.hyndoy@ffi.no eller ring +47 979 15 996.