Forsiden Nyheter Årets cruisesesong slår alle rekorder
8. november 2018

Årets cruisesesong slår alle rekorder

Med 150 000 turister, 7 snuhavnoperasjoner og 85 anløp har årets cruisesesong satt nye rekorder for Trondheim Havn.


Vintercruise øker

Cruisesesongen er over for denne gang. Onsdag kastet årets siste cruiseskip loss etter en rekordlang sesong fra februar til november. Vintercruise er på fremmarsj, og hele ni turistskip har tatt turen utenfor høysesongen, ny rekord det også.

- Vi ser at stadig flere har fått øynene opp for Norge som cruisedestinasjon i vinterhalvåret. Det har vært et viktig mål for Innovasjon Norge som aktivt promoterer «Hele Norge, hele året». Det er jobbet hardt for å utvide sesongen og det er derfor flott at markedet responderer, sier Maria Kühnl, cruisekoordinator ved Trondheim Havn.

På vegne av Trondheim Cruise Network Mid-Norway SA koordinerer hun cruiseaktiviteten og arbeider for å fremme Trøndelag som cruisedestinasjon. To av cruiseanløpene i sommer var i Namsos som også venter et anløp av rederiet Phoenix Reisen i 2019. I tillegg blir også Frøya markedsført som potensiell ny cruisedestinasjon.

Se bilder fra årets cruisesesong her! 

Trondheim imponerer som snuhavn

 Aldri før har Trondheim Havn og regionen håndtert så mange snuhavnoperasjoner der Trondheim er destinasjonssted og avreisested.  

- Det har vært et svært godt og sømløst samarbeid mellom mange aktører, og det har vi fått umiddelbar tilbakemelding på, forteller Maria og viser til rederiet Pullmantur Cruises egen undersøkelse.

Trondheim har oppnådd en gjennomsnittlig score på 85, som i følge rederiet er svært bra. Rederiet har vurdert turistenes opplevelse av terminalfasiliteter i tillegg til organisering av innsjekk og transport mellom cruiseskip og flyplass.  

- Med en så bra score er vi sikret at Pullmantur Cruises ønsker å benytte Trondheim senere som snuhavn. Allerede har rederiet innmeldt 7 nye snuhavnoperasjoner for 2019, forteller Maria.

I tillegg ventes 91 cruiseanløp og 170 000 cruiseturister neste år. Av disse er det 9 førstegangsanløp og tre nye rederier som finner sjøveien til Trøndelag og Trondheim.

Pådriver for grønn cruisefart

 I år fikk 21 prosent av cruiseanløpene miljørabatt i henhold til ESI (Environmental Ship Index), og neste år innføres EPI (Environmental Port Index). 12 norske havner har samarbeidet for å utarbeide EPI som skal gi en prismessig fordel til de skipene som har installert miljøvennlig teknologi og benytter seg av den teknologien når de anløper havnen.  

- Dette skal gi de mest miljøvennlige cruiseskipene som kommer til Trondheim Havn en konkurransefordel og sette fokus på grønn skipsfart. EPI skal gi et tydelig signal til cruisebransjen om at vi ønsker at de investerer i og bruker den mest miljøvennlige teknologien langs hele norske kysten, sier Maria.

Hun legger til at verdens første LNG-drevne cruiseskip AIDANova ble sjøsatt tidligere i år, og markerte begynnelsen på en ny bærekraftig trend.

Årets høydepunkter

Blant årets høydepunkter var særlig besøket av verdens fjerde største cruiseskip MSC Meraviglia. 4505 turister fikk oppleve et festkledd Trondheim på selveste nasjonaldagen, og den 7. juni ruslet rekordhøye 6640 turister fra både MSC Meraviglia og AidaSol gjennom byen.  

- Et annet høydepunkt var at The World vendte tilbake til trøndersk farvann og Trondheim i august. Verdens største privateide boligskip ble bygget på Fosen Mekaniske Verksted og var et hyggelig gjensyn, forteller Maria som lover at 2019-sesongen også kan by på spennende cruisebesøk.

I tillegg fikk vi et spontant anløp av Marella Cruises «Marella Discovery» som på grunn av været måtte søke havn hos oss. Vi fikk et varsel på ti timer, det er uvanlig kort varsel, forteller Maria videre.