Forsiden Nyheter 125 år siden Hurtigruten seilte ut fra Trondheim første gang
2. juli 2018

125 år siden Hurtigruten seilte ut fra Trondheim første gang

Jubileumet ble feiret med kake, ministerbesøk og ikke minst ny plastfri profil fra rederiet i strålende solskinn på Hurtigrutekaia i Trondheim.


2. juli 1893 la kaptein Richard With og DS Vesteraalen ut fra Trondheim havn og satte kursen nordover mot Hammerfest. Denne strekningen var frem til da var preget av små skip i upålitelige og uregelmessige ruter. 
Dette markerte starten på en helt ny æra innen transport langs norskekysten.DS Vesteraalen var den første Hurtigruten som seilte Trondheim - Hammerfest.

I Trondheim ble dagen feiret på Hurtigruteskipene MS Polarlys og MS Norlys der blant annet klima- og miljøminister Ola Elvestuen, varaordfører i Trondheim Ola Renholen og havnedirektør Knut Thomas Kusslid var tilstede for å kaste glans over arrangementet.  


Tilstede på feiringen: F.v havnedirektør Knut Thomas Kusslid, kaptein på Nordlys Gunnar Benjaminsen, varaordfører i Trondheim kommune Ola Renholen og klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

En institusjon


- Vi ønsker å gratulere Hurtigruten med dagen, de har vært og vil fortsatt være viktige for Trondheim i årene som kommer. Vi ønsker også å berømme Hurtigruten som nå går foran med å fjerne all unødvendig plast på sine skip. Trondheim Havn følger opp og tar en aktiv rolle i det grønne skiftet sammen med rederinæringen, ved å etablere landstrømanlegg på blant annet Hurtigrutekaia i Trondheim, sier havnedirektør Knut Thomas Kusslid.

Det er om lag 400 000 reisende årlig på Hurtigruten, hvorav om lag 300 000 av disse reiser korte distanser. Hurtigruten har årlig 24 500 anløp, to ganger daglig og anløper 34 havner fra Bergen til Kirkenes 365 dager i året.

 - Hurtigruten er viktig for kystnorge og en viktig del av norsk infrastruktur og en premissgiver for næringsliv og befolkning langs kysten.Trondheim Havn er stolt over at det er på Brattøra i Trondheim dette eventyret startet, sier Kusslid.


Plastfrie skip


- Når vi feirer 125 år, ønsker vi å gi noe tilbake til områdene vi seiler i. Derfor fjerner vi all unødvendig engangsplast på alle våre skip – fra Arktis til Antarktis, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.
En million sugerør årlig er blant de enorme plastmengdene som forsvinner når Hurtigruten kutter engangsplast fra sommeren 2018.


Her ser vi alternative produkter som Hurtigruten vil ta i bruk når de bytter ut plast på alle sine skip denne sommeren.


Engasjerte veteraner


Selvskrevne gjester på feiringen i Trondheim var også Hurtigrutens venner, som viste et stort engasjement for fremtidig havneaktivitet i Trondheim.
 

På bildet er havnedirektør Knut Thomas Kusslid i passiar med Sven Chr. Birkelund i Hurtigrutens venner. 

Emneord

hurtigruten