Forsiden Nyheter Vil erobre verden under vann
23. mars 2017

Vil erobre verden under vann

Blueye er dine øyne under vann. Snart er undervannsdronen, Pioneer, klar for verdenshavene.


I et lite, anonymt bygg på havna skjer det store ting. Her holder pionerene i Blueye til. Knapt 1,5 år etter etableringen av selskapet, er det i dag 13 ansatte på lønningsslista. Å ha riktige folk på laget er avgjørende når ny teknologi skal lanseres på verdensmarkedet.

- Vi har fått med oss veldig flinke folk. Produktdesignbyrået EGGS Design bidrar med en egen designsjef fast flere dager i uka og er mer eller mindre bundet til masten sammen oss andre. Design har vært viktig fra starten, forteller daglig leder Erik Dyrkoren.

Sammen med med-gründer og markedsansvarlig, Christine Spiten,  professorene Martin Ludvigsen og Roger Skjetne fra NTNU, og investor Erik Haugane etablerte han selskapet Blueye Robotics AS i 2015. Med sine 20 års erfaring fra internasjonale markeder har han stor tro på undervannsdronen.

Får større kunnskap om livet under vann


Med støtte fra Forskningsrådet er Blueye i gang med utvikling av dronens hydroakustiske posisjoneringssystem. Målet for 2017 er å produsere 1000 droner for både maritime bedrifter og fritidsmarkedet. Prisen på Blueye Pioneer er 37 500 kroner – inklusive merverdiavgift, og om alt går som det skal – leveres undervannsdronene til de første kundene siste kvartal 2017.  

- Vi vurderer ulike strategier og ser på flere alternative løp. Dronen kan brukes av båteiere for underholdning ombord eller til å se etter skader under båten, og også innen havbruk, offshore eller andre maritime næringer.  Med dronen får man større tilgang til verden under vann og øke kunnskapen om havet, sier Dyrkoren.

Dronen er på størrelse med en PC-veske og kan skaffe verdifullt videomateriale under vann – uten at man selv trenger å dykke. Selskapet har stor tro på det private markedet, og første modell er designet ut i fra prinsipper om brukervennlighet og kan brukes av store og små.

- Vi tror den vil appellere til nysgjerrigheten til folk. Dette er ikke bare for den teknologiinteresserte pappaen, men noe hele familien kan ta del i og se hva som skjer under vann, forklarer Dyrkoren.

Ønsker flere teknologibedrifter på havna


Det er ingen tvil om at byens sterke teknologimiljø har hatt betydning for Blueye. Å sitte tett på andre gründerselskap gir muligheter for å utfordre og samarbeide om utviklingen av teknologi.

- Trondheim er et godt sted å være for teknologigründere. Her har man god tilgang på kompetanse og det er politisk vilje til å tilrettelegge. I tillegg er det en sterk kultur og bevissthet rundt innovasjon som skaper gode miljø, slik som eksempelvis DIGS, sier Dyrkoren som håper at også havna kan få en klynge for innovasjonsmiljø.

Se også slangeroboten Eelume.
Neste generasjon Blueye er snart klar for markedet.