Forsiden Nyheter Tester "Havets Tesla" i Trondheim
25. september 2017

Tester "Havets Tesla" i Trondheim

Torsdag skal en modell av "Yara Birkeland" testes i SINTEF Oceans havnebasseng i Trondheim. Dermed er "Havets Tesla" ett steg nærmere å bli realisert.


 
MV «Yara Birkeland»
  • Samarbeidsprosjekt mellom Yara og Kongsberg Gruppen
  • Elektrisk autonomt containerskip (feederskip)
  • Lengde: ca. 75 meter
  • Kapasitet: 100-150 TEU
  • Dødvekt: 3.000-3.500 tonn
  • 1-2 turer i døgnet mellom Herøya-Brevik-Larvik
  • Erstatter årlig ca. 40.000 vogntog


Skipet, som etter planen skal være sjøsatt mot slutten av 2018, vil bli verdens første mannskapsløse, elektriske containerskip, og frakte gjødsel mellom Larvik og Porsgrunn. Torsdag vil en modell av skipet testes i SINTEF Oceans havnebasseng i Trondheim.

Modellen som skal testes er seks meter lang og veier 2,4 tonn. Dette er første gang skipet vil fremstå i riktig design, som konstruert av Marin Teknikk fra Sunnmøre. 

Det autonome skipet vil være i stand til å legge til og fra kai på egen hånd, og skal etter hvert opereres fra tre forskjellige kontrollsentre.
Det autonome skipet MV «Yara Birkeland» skal erstatte 40.000 vogntogturer i året mellom Yaras gjødselfabrikk på Herøya ved Porsgrunn og utskipingshavnene i Brevik og Larvik. Foto: Yara

Erstatter 40 000 lastebilturer
Yara kjører i dag 40 000 turer årlig med lastebil mellom Brevik og Porsgrunn for å frakte gjødsel. Nullutslippsfartøyet "Yara Birkeland" vil overta denne transporten, og medføre stor reduksjon av CO₂-utslipp

– Det vil føre til et årlig utslippskutt på 700 tonn CO₂. Hovedgevinsten er likevel at lokalsamfunnet får mindre forurensning fra støv og NOx, sier kommunikasjonssjef Kristin Nordal i Yara, til Aftenposten.

Prosjektet har allerede fått stor oppmerksomhet, og har blitt skrevet om av BBC og Wall Street Journal. Sistnevnte myntet kallenavnet "Havets Tesla" for skipet som er planlagt å være fullstendig autonomt i løpet av 2020.