Forsiden Nyheter Robotiserer havet
16. februar 2017

Robotiserer havet

Bli med under vann når verdens første slangerobot inspiserer sub sea-konstruksjoner.


Eelume er det første selskapet i verden som tar slangerobotikk ut i industriell og kommersiell sammenheng. Med praktisk beliggenhet på havna, er veien til fjorden kort når ny teknologi skal testes ut.

- Slangen er et verktøy for subsea-operasjoner, forteller Arne Kjørsvik, CEO i Eelume.

- Operasjoner som i dag krever at man bruker et skip med flere personer, kan med en robotslange utføres av en person fra land. Denne kan installeres permanent på havbunnen og er alltid tilgjengelig når du trenger den. Den er som en selvgående vaktmester, forklarer han videre.

Robotslangen vil revolusjonere subsea-operasjoner og redusere kostnadene kraftig. Den lange, fleksible slangekroppen er utstyrt med sidepropeller, verktøy, kamera og lys og kan gjennomføre inspeksjons- og vedlikeholdsoperasjoner som i dag krever dykkere eller fjernstyrt undervannsfarkost operert av et overflatefartøy.

Viktig fagmiljø i Trondheim


Det tekniske kunnskapsmiljøet i Trondheim har vært avgjørende for etableringen og realiseringen av Eelume. Selskapet ble etablert som en spin-off av NTNU’s kybernetikkmiljø i 2015, men det som skapes her bygger på mer enn ti års forskning i samarbeid med med NTNU og SINTEF. Eelume har Kongsberg Maritime på eiersiden, og kjører utviklingsprosjekt sammen med Statoil som også skal bidra til å introdusere slangeroboten til markedet.


Se slangeroboten når den testes i Prezioso Linjebygg Subsea Test Center i Dora II.