Forsiden Nyheter Minesveipere på Trondheimsbesøk
26. august 2016

Minesveipere på Trondheimsbesøk

Fredag morgen gjester Natos minestyrke Standing NATO Mine Counter Mesure Group 1 Trondheim Havn. De fem fartøyene blir liggende på Ila Pir til mandag morgen.


Det er ikke uvanlig at utenlandske marinefartøy benytter seg av Trondheim Havn i forbindelse med allianseøvelser i norske farvann. Det er imidlertid første gang Trondheim for besøk av disse skipene.

Uskadeliggjør gamle minerI følge Forsvarets egne nettsider, utgjør de fem skipene som besøker Trondheim denne helgen den ene av Natos to mineryddegrupper, og ble opprettet i Belgia 11. mai 1973. Opprettelsen av styrken var en anerkjennelse av viktigheten av å beskytte de strategisk viktige sjøveiene mot en eventuell minetrussel, står det videre.

Besøket er en del av trenings- og tilstedeværelsesprogrammet Historic Ordonance Disposal Operations, hvor skipene har fokus på å lete etter historiske miner fra langs norskekysten og eliminere disse. Det er særlig Finnmark, hvor det har blitt nedlagt minst innsats tidligere, at fartøyene retter sitt fokus i denne omgang. I tillegg til minerydding, er styrkens hovedoppgaver å patruljere farvannet i Nord-Europa for å vise tilstedeværelse samt overvåke skipstrafikken.


Åpent skip lørdag


Lørdag kl. 13.00 - 16.00 inviterer det tyske forsyningsskipet FGS Elbe publikum til åpent skip. Skipet holder til på kai 31, Ila Pir.


Dette er skipene i Standing NATO Mine Counter Mesure Group 1


Nato har vært en viktig allianse for Norge siden opprettelsen i 1949, og Norge har bidratt i Natos stående minerydderstyrke siden 1984. Periodevis har også Norge ledet denne styrken.


FGS ELBE: Dette er et tysk forsyningsskip bygget i 1993 for å støtte marineskvadroner og minesveipere.
Lengde: 100,6 mEML SAKALA: Denne estiske minesveiperen ble sjøsatt i 1990.
Lengde: 52,5 mLVNS IMANTA: Dette skipet er fra den latviske marinen.
Lengde: 51,0 m


LNS SKALVIS: Denne minesveiperen er fra Latvia, bygget i 1965.
Lengde: 60,0 mKNM Måløy: Minesveiper fra Norge, bygget i 1995.
Lengde: 55,2 m

Se styrken detonere en av de gamle minene langs norskekysten her.